28/03/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Χρύσα Ξενάκη Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017
Πολιτικά
+ + -

Άνοιξε μέτωπο κυβέρνησης - Λάτση!

 Εντάσεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον όμιλο Λάτση, που αναπτύσσονταν ως τώρα στο παρασκήνιο, ήλθαν χθες στην επιφάνεια με αφορμή την απροσδόκητη αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ., βάσει σχετικού αιτήματος της πλευράς Λάτση, με επίκληση συζητήσεων μεταξύ των βασικών μετόχων, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι σχέσεις με τον όμιλο Λάτση ήταν «δύσκολες», καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός είχε πρωτοστατήσει σε πολιτικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις κατά της μεταβίβασης του Ελληνικού στην κοινοπραξία με επικεφαλής την Lamda Development του ομίλου Λάτση.

«Εκεχειρία» για το Ελληνικό

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, οι σχέσεις των δύο πλευρών πέρασαν σε ένα νέο στάδιο, καθώς η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση για το Ελληνικό και αποδέχθηκε τη δρομολόγηση της επένδυσης, μετά και την άσκηση ισχυρών πιέσεων από τους δανειστές της χώρας, που ενέταξαν την υλοποίησή της στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η πλευρά Λάτση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην παράδοση της έκτασης στους επενδυτές, κρατά ως τώρα χαμηλούς τόνους για το θέμα, αποφεύγοντας να στραφεί ανοικτά κατά τη κυβέρνησης.

«Αγκάθι» η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛ.ΠΕ., το άλλο πεδίο «συνάντησης» των συμφερόντων Δημοσίου και ομίλου Λάτση, η παλαιά μνημονιακή υποχρέωση για πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο (35%) τελούσε ως πρόσφατα «σε ύπνωση», αλλά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση και ήδη το ΤΑΙΠΕΔ κίνησε τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου.

Στην πώληση του 35% των ΕΛ.ΠΕ., ο όμιλος Λάτση έχει το δικαίωμα να εκδηλώσει κατά προτεραιότητα ενδιαφέρον, αλλά είναι γνωστό ότι δεν επιθυμεί αυτή τη συναλλαγή, που προϋποθέτει εκταμίευση ενός σεβαστού ποσού (η χρηματιστηριακή αξία του 35% των ΕΛ.ΠΕ. φθάνει σήμερα τα 660 εκατ. ευρώ), ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εξαγορασθούν οι μετοχές από τρίτο επενδυτή, όχι κατ’ ανάγκη φιλικό προς τον όμιλο Λάτση.

Αρμονική συνύπαρξη

Μέχρι τώρα στα ΕΛ.ΠΕ. οι δύο βασικοί μέτοχοι συμβίωναν μάλλον αρμονικά. Η πλευρά Λάτση, παρότι «αθόρυβα» αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στο 45% και έχει πλέον μεγαλύτερο μερίδιο από το Δημόσιο/ΤΑΙΠΕΔ, επέτρεψε στην κυβέρνηση να ορίσει και τα δύο κορυφαία στελέχη της διοίκησης (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο) ήδη από τον Μάιο του 2015.

Ως τότε, υπήρχε άτυπη συνεννόηση μεταξύ των βασικών μετόχων, βάσει της οποίας την κρίσιμη διοικητική θέση του διευθύνοντος συμβούλου καταλάμβανε στέλεχος της επιλογής του ομίλου Λάτση.

Ξαφνική ένταση

Από χθες, όμως, άρχισε να διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές περνούν σε μια φάση έντασης των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς για το Ελληνικό, όπως και για τα ΕΛΠΕ, θα πρέπει να αναζητηθούν νέα σημεία ισορροπίας.

Το απροσδόκητο μπλόκο στη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, χωρίς πολλές εξηγήσεις από την πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση και μόνο με μια γενική αναφορά σε συζητήσεις με τον έτερο βασικό μέτοχο, το Δημόσιο, αναπόφευκτα τροφοδοτεί τα σενάρια περί αλλαγών στη διοίκηση του ενεργειακού ομίλου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ομίλου Λάτση.

Εύλογο θα ήταν, άλλωστε, ο μέτοχος του 45%, που πιθανόν να σχηματίζει ακόμη μεγαλύτερο μπλοκ σε συνεννόηση με μετόχους της μειοψηφίας (θεσμικούς επενδυτές), να διεκδικήσει το δικαίωμα να ορίσει διευθύνοντα σύμβουλο της επιλογής του, αλλά και την αύξηση των μελών που διορίζει στο διοικητικό συμβούλιο (στο σημερινό 13μελές δ.σ. μόνο δύο μέλη έχουν υποδειχθεί από τον όμιλο Λάτση).

Ο Τσίπρας σε αντεπίθεση

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρωθυπουργός έδωσε μια απροσδόκητα αυστηρή απάντηση. Έδωσε έμφαση στο ρεκόρ κερδοφορίας των ΕΛΠΕ, που επιτεύχθηκε από τη σημερινή διοίκηση, ενώ σε άλλη αναφορά του υπογράμμισε: «Πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου, Γρηγόρη Στεργιούλη ή και του προέδρου, Στάθη Τσοτσορού.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει -και είναι μετρήσιμα- η σημερινή διοίκηση δεν φαίνεται να δικαιολογούν συζητήσεις για αλλαγή της, οι κινήσεις του ομίλου Λάτση στη σκακιέρα των ΕΛ.ΠΕ. ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως συσχετιζόμενες με τις τριβές που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ κυβέρνησης και ομίλου Λάτση για την επένδυση στο Ελληνικό.

Μήνυμα για το Ελληνικό

Γι’ αυτό το θέμα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η νομοθεσία έχει, πράγματι, γραφειοκρατικές διαδικασίες, «αλλά δεν μπορούμε να υπερβαίνουμε και το Σύνταγμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες, να απευθύνετε την ερώτηση στον ιδιώτη», πρόσθεσε με αρκετά καυστικό τρόπο ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος πιθανότατα στο γεγονός ότι η κοινοπραξία της Lamda δεν έχει καταθέσει ακόμη το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της περιοχής, παρότι έχουν γίνει σχετικές συστάσεις από κυβερνητικής πλευράς.

Οι επενδυτές εξηγούν αυτή την καθυστέρηση επικαλούμενοι τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα περιβαλλοντικά θέματα (απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά για χαρακτηρισμό μέρους της έκτασης ως δασικής), αλλά και με τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού (ορισμός αρχαιολογικών χώρων και διατηρητέων κτιρίων), που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στο ΣΟΑ.

Το λεπτό σημείο

Αυτό πάντως είναι ένα αρκετά λεπτό σημείο της συμβατικής σχέσης του Δημοσίου με τους επενδυτές και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική στην οριοθέτηση δασικών και αρχαιολογικών χώρων, επειδή η σύμβαση για το Ελληνικό προβλέπει ότι αν γίνουν αλλαγές μετά την παράδοση της έκτασης στους επενδυτές, αυτό θα αποτελεί γεγονός που θα δικαιολογεί την καταβολή αποζημιώσεων από το Δημόσιο, οι οποίες ορίζεται ότι μπορεί να φθάσουν και στο ύψος του τιμήματος αγοράς της έκτασης.

Το γεγονός ότι τηρούνται με σχολαστικότητα αυτές οι διαδικασίες προκαλεί εύλογη νευρικότητα στον όμιλο Λάτση και τους άλλους επενδυτές της κοινοπραξίας, καθώς είναι πολύ πιθανό να ξεπερασθεί το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της έκτασης και την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.


sofokleousin.gr


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά