Η συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε, που παίρνει τη μορφή σύγκρουσης δύο ιδεολογιών, ενισχύει τη φιλοευρωπαϊκή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, με ρίσκο για τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Με διπλή γραμμή εμφανίσθηκε ξανά χτες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από το σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Από τη μια πλευρά, μέσω των διεθνών επαφών, επιχειρείται ένα ισχυρό λίφτινγκ στη φιλοευρωπαϊκή εικόνα του κόμματος.
Κι από την άλλη, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας συντηρεί την εικόνα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που επιθυμεί σφόδρα η μειοψηφία του κόμματος αλλά και τα αδελφά κόμματα όπως το Die Linke.
Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν το πολιτικό ρίσκο της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος όχι μόνο επαναλαμβάνει τις θέσεις του υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων Ελλάδας - τρόικας, αλλά και εγκαλεί τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη μη εφαρμογή των Μνημονίων. Φοβούνται μήπως η κίνηση ερμηνευτεί από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ως «ένδειξη υποταγής» του αντιμνημονιακού Τσίπρα στον γερμανό αρχιτέκτονα των Μνημονίων.
Η διγλωσσία του κ. Τσίπρα έγινε σαφής και χτες. Εξαπέλυσε έναν πύρινο αριστερό λόγο σε κομματική εκδήλωση στο Βερολίνο, ενώ την ίδια μέρα εμφανίστηκε πολύ πιο συγκρατημένος σε συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλε.
Μιλώντας μάλιστα για τη συνάντηση δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει να έχει μια φυσιολογική επικοινωνία με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και «να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για δύο εχθρικά στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα». Λίγο αργότερα, σε δημόσια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ενάντια στην κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος» και με την παρουσία των ηγετικών μορφών της γερμανικής Αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν και Γκρέγκορ Γκίζι, ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε τα αριστερά του βέλη προς την Καγκελαρία και την πολιτική της που επιβάλλει την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας στην Ευρώπη.
Η διπλή γραμμή όμως έγινε εμφανής και στο εσωτερικό. Ο νέος συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας είπε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να πάρει πίσω το λιμάνι του Πειραιά από την κινεζική Cosco και τον ΟΤΕ από την Ντόιτσε Τέλεκομ.
tanea