|
Paris Paris |
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 |
|
|
|
Μεντβέντεφ: Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με ΕΕ
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.
Η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.
Η Μόσχα φαίνεται να μη θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους 5,8 δισ. ευρώ και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών που παραμένει στη Μόσχα δήλωσε σήμερα: «Η Κύπρος και η Ρωσία εργάζονται μαζί στα ζητήματα των τραπεζών και του φυσικού αερίου, επιπροσθέτως με το θέμα του αιτήματος για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δις που δόθηκε από την Μόσχα το 2011».
Είναι πάντως ενδεικτικό ότι και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ «έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει» αλλά παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση «η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις» της χώρας του με την ΕΕ.
Σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας.
"Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι θέμα της ΕΕ να διατυπώσει τις προτάσεις της. 'Ομως αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση", κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
Επιπλέον απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα , εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.
Η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια "είναι λόγος για να επανεξετασθεί" το ευρώ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.
"Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν τις καταθέσεις", είπε.
"Ανάμεσα στο 41% και το 42% των αποθεμάτων είναι σε ευρώ και η (ευρωπαϊκή) πρόταση για την Κύπρο είναι όχι μόνο απρόβλεπτη, αλλά και ακατάλληλη...Ολα αυτά θα τα πω στον παλιό μου φίλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στη Μόσχα.
Λάδι στη φωτιά έριξε χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «κάρφωσε» την Κύπρο αποκαλύπτοντας ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν προσυμφωνημένο.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Σόιμπλε προς τη γερμανική Βουλή, το οποίο δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει από τις 23/11/2012 σε μέτρα όπως:
- Μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στον μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018
- Περιορισμός των τραπεζών της στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας και απόσυρσή τους από δραστηριότητες στο εξωτερικό (όπως η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα)
- Συνεισφορά των μετόχων στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως και των καταθετών εσωτερικού και εξωτερικού, με την καταβολή εφάπαξ ποσού. protothema
|
|
|
 | Ανάγνωση… |
  
 | Ανάγνωση… |
|