05/12/2025
         
Manos Manos Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014
Διάφορα
+ + -

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στον "αφρό" βγαίνουν οι μικροί παίκτες

 Οι δυσχέρειες των ηγετών του κλάδου αφήνουν χώρο για νέες επενδυτικές κινήσεις




Σε μια περίοδο που οι «μεγάλοι» του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του ρόλου και της λειτουργίας τους, νέα σχήματα έχουν αρχίσει να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους, επιδιώκοντας να κερδίσουν μερίδια σε μια αγορά που, παρότι υφίσταται σκληρό ανταγωνισμό από την Τουρκία, διατηρεί ακόμη τα σκήπτρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Υλοποιώντας νέες επενδύσεις, ενισχύοντας την παραγωγική τους δομή, αναβαθμίζοντας την εμπορική τους παρουσία και ποντάροντας σε νέα προϊόντα, στοιχηματίζουν στις μεγάλες προοπτικές της ιχθυοκαλλιέργειας, που συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του κλάδου των τροφίμων.

Νέοι παίκτες, όπως η Onex Technologies, δρομολογούν επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή και ανάπτυξη της τεχνολογίας «mobile fish pen», που έχει αναπτυχθεί από τη Lockheed Martin και θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η επένδυση αυτή, που θα αναβαθμίσει ριζικά τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, προβλέπει την εγκατάσταση μιας κινητής μονάδας προσαρτημένης σε μια «φορτηγίδα», η οποία περιφέρεται με τα ρεύματα της θάλασσας, λειτουργώντας περίπου ως δορυφόρος, ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τη Γη.

Το fish pen κινείται διαρκώς, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών. Ουσιαστικά, τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «ελευθέρας βοσκής» άγρια ψάρια.

Ανεβάζουν ταχύτητα
Αισθητή έχει κάνει ήδη την παρουσία της στην αγορά η G-Fish, από τη Λακωνία. Ο επικεφαλής της, Γιάννης Γεροντίδης, «τόλμησε» να μπει σε έναν δύσκολο χώρο και σήμερα από τα πηγαία νερά του Αγίου Μάμμα Ταϋγέτου «βγαίνουν» πάνω από 10 διαφορετικές ετικέτες προϊόντων, με επίκεντρο τα βασικά προϊόντα του ιχθυοτροφείου, δηλαδή την πέστροφα, τον σολομό και τον οξύρρυγχο. H G-Fish είναι από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που έχουν τοποθετήσει στα ράφια των καταστημάτων χαβιάρι σολομού, ενώ ήδη η εταιρεία σχεδιάζει την παραγωγή και νέων προϊόντων.

Κοντά στο διαμετακομιστικό κέντρο της Νέας Μηχανιώνας διαθέτει τα γραφεία της η Αλιεία Α.Ε., που ιδρύθηκε το 2001, με σημαντικό τμήμα της παραγωγής της -της τάξης των 400 τόνων ετησίως- να κατευθύνεται εκτός Ελλάδας.

Η εταιρεία εμφάνισε το 2012 κύκλο εργασιών της τάξης των 4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 175.000 ευρώ, καθώς το κόστος πωλήσεων παραμένει υψηλό. Σημαντικό εξαγωγικό έργο παρουσιάζουν και οι Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας, εταιρεία που εκτρέφει και παράγει λαβράκι και τσιπούρα από το 1992, οπότε ιδρύθηκε. Διαθέτει πλωτές εγκαταστάσεις στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και εμφάνισε το 2013 κύκλο εργασιών 2,2 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 320,7 χιλιάδων ευρώ.

Οι «παραδοσιακοί»
Πιο «παραδοσιακοί» παίκτες, όπως η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, βλέπουν νέες ευκαιρίες στην αγορά, στηριζόμενοι στην υγιή ανάπτυξή τους. Τα ψάρια της εταιρείας μπαίνουν διαρκώς σε νέες αγορές και σήμερα βρίσκονται σε περισσότερες από 9 χώρες, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία και Αμερική.

Η εταιρεία σε ετήσια I βάση παράγει και JL .Χ. πουλά 8 εκατομμύρια γόνο και περισσότερους από 3.000 τόνους λαβράκια και τσιπούρες, ενώ πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ICAP (στοιχεία 2013), η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς αποτελεί την έβδομη σημαντικότερη εταιρεία στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, με κέρδη προ φόρων και κύκλο εργασιών που ανήλθαν το 2011 στα 916.000 ευρώ και τα 22,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Και η Trikalinos αποτελεί σημαντικό παίκτη του ευρύτερου κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Η εταιρεία παρασκευάζει αυγοτάραχο που προέρχεται από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου ή τόνου. Έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σήμερα εξάγει το αυγοτάραχο σε ΗΠΑ, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, ενώ στα προϊόντα της συγκαταλέγονται ο γαύρος και η σαρδέλα φιλέτο.



 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά