Τα 8 σημεία – κλειδιά των δηλώσεων της Κ. Περιστέρη
Αρκετές πληροφορίες για την πορεία τον ερευνών στον λόφο Καστά αλλά και τον ίδιο τον τάφο της Αμφίπολης έδωσε χθες η Προϊσταμένη της ΚΗ ΄ Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία μεταξύ άλλων επιτέθηκε και σε συναδέλφους της που διατυπώνουν απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου.
Σήμερα πάντως οι εργασίες απομάκρυνσης των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο συνεχίζονται ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι τελικά ο νεκρικός και τι υπάρχει στο δάπεδό του (ράμπα, σκαλοπάτια). Στην ανασκαφή από χθες άλλωστε βρίσκεται και ειδικός σπηλαιολόγος για να βοηθήσει τις εργασίες των αρχαιολόγων.
Αποκρυπτογραφώντας τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών της αρχαιολόγου, παραθέτουμε τα 8 σημεία – κλειδιά που δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μνημείο που έχει προκαλέσει τον θαυμασμό της κοινής γνώμης.
1 - Το μνημείο είναι τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.
Η Κ. Περιστέρη αρχικά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι΄ αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι «λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως ότι οι καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου. Από μια φωτογραφία δεν μπορείς να έχεις άποψη για ένα άγαλμα, ούτε να χρονολογήσεις ούτε να σκεφτείς τι είναι».
2 - Ψάχνουμε ακόμα το κύριο μέρος του τάφου
«Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης», είπε χαρακτηριστικά η Κ. Περιστέρη.
3 - Ανήκει σε μεγάλο στρατηγό ή βασιλιά
Όσον αφορά το νεκρό ή τους νεκρούς του τάφου, η αρχαιολόγος ξεκαθάρισε ότι το μνημείο ανήκει σε πολύ μεγάλο στρατηγό ή βασιλιά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι ο συγκεκριμένος τάφος απέχει πολύ από τους μέχρι τώρα γνωστούς μακεδονικούς τάφους καθώς έχει χτιστεί με νέα δεδομένα.
4 - Δεν έχει συληθεί
«Οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που έγιναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε», ξεκαθάρισε η Κ. Περιστέρη.
5 - Σχέδιο του Δεινοκράτη
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο «τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Όλα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη».
Επιπλέον ενημέρωσε πως στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο.
6 - Η συγκίνηση κατά τις ανασκαφές
«Ήμασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια μας έπιασαν τα κλάματα, ήταν επόμενο…», περιέγραψε την ώρα που τα πρώτα ευρήματα ήρθαν στο φως η Προϊσταμένη της ΚΗ ΄ Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
7 - Η δικαίωση
Η κ. Περιστέρη δήλωσε για πολλοστή φορά δικαιωμένη από την επιμονή της για το τι κρύβει ο λόφος Καστά και υπερασπίστηκε την επιλογή της να δημοσιοποιούνται στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας λέγοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους.
«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη γιατί πάντα έλεγα ότι είναι ταφικός περίβολος και μερικοί αρχαιολόγοι με κοιτάγανε με μισό μάτι.. Αισθάνομαι πραγματικά απόλυτα δικαιωμένη που βγαίνει ένας τέτοιος τάφος που ακόμα προχωρούμε και έχουμε πολλά να δούμε από αυτόν».
8 - Η πορεία των ερευνών
Σε ό,τι αφορά στις έρευνες που συνεχίζονται, η αρχαιολόγος ενημέρωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου". Παρομοίασε μάλιστα τις συνθήκες, με "συνθήκες σπηλαίου". Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί η είσοδος από σημείο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του.
capital